Søk i denne bloggen

torsdag 4. februar 2010

Marinduque - Filippinenes hjerte

Marinduque er en perle av ei øy, midt i Filippinene, og hjerteformet.  Vi dro dit siste helga i januar for å besøke Karen og Anders Myrene og lære om Misjonsalliansens arbeid.  Tre-fire timers kjøretur fra Manila til ferjeleiet, tre timer på ferje og en time i bil til Buenavista sør på øya.  Trafikken har vi nevnt før, og den er like spektakulær og utfordrende samme hvor en skal.  Ferjene er bruktimporterte kinesiske og dårlige etter norsk standard, men turen er fantastisk flott.  +32 grader og stekende sol gjør også sitt til at det blir eksotisk.

På Marinduque bor det 250.000 mennesker som livnærer seg av landbruk med kokosnøtt- og risproduksjon, fiske og enkelt dyrehold  med gris, kyr, vannbøfler og høns.  Misjonsalliansen driver arbeid sør på øya, hvor vi sammen med lokale etablerer "peoples organizations" som tar ansvar for sin landsby og gjennom kartlegging definerer hva som skal gjøres.  Resultatet blir ofte helsestasjon (et lite hus med svært enkelt utstyr), en førskole (for å hjelpe små barn å lese og skrive, slik at de kan begynne på skolen!), ulike prosjekt for miljø (skogplanting og vern av truede koraller), prosjekt for å øke inntekten (f.eks. souvenirproduksjon av kokosnøttskall) etc. etc. Misjonsalliansen bidrar med penger og kompetanse, men alltid i samarbeid med lokale myndigheter og folk fra nærmiljøet.

Vi fikk være med å besøke flere av stedene der det jobbes.  Idyllisk på overflaten, men folk lever svært enkelt.  Utfordringene er de klassiske; Helse, undervisning og inntktsgivende arbeid.  Vi fikk i tillegg oppleve mye, med båttur, innvielsesfest av nytt helsehus, marked, bading i varme kilder, velkomstfest for oss og ikke minst hanekamp.  Sistnevnte var en kulturopplevelse som fortjener eget avsnitt i bloggen.

Vi skal tilbake til Marinduque, til fantastisk natur, hjertegode mennesker og til alle utfordringene som vi håper vi kan være med å finne løsninger til.

 Typisk kystfiskebåt

 Produksjon av souvenirer av kokosnøtter

 
Rismarker 

 
Fiskeutsalg på markedet

 Tricycle - den alminnelige drosjen med ubegrenset plass til folk og bagasje (bare å lesse på)

 Hanekamp - her hisses hanene opp til dyst mens folk vedder

 Høye lyse nordmenn er alltid populære.............

1 kommentar:

  1. Ang tamang mannsjovenist na sits sa tricykle, habang ang babae na nakatayo sa likod. Ba ang tulad nito down may napakaraming? Karamihan sa biltetthet at alituntunin, ngunit ang sasakyan? (maliban sa fancy bus at tricykle)

    SvarSlett