Søk i denne bloggen

lørdag 27. februar 2010

ADD your joy......

Plakat på veggen i et av klasserommene på Yook barneskole på Marinduque

Tirsdag reiste jeg (Hilde) nedover til Marinduque sammen to norske sykepleierstudenter som skal være der i praksis i fire uker. Avreise fra kontoret i Manila kl. 10.00 og ankomst ferjeleiet kl. 14.30.  Det ble litt tid til å handle mat (dårlig utvalg på øya) og å spise lunsj før ferja forlot Luzena kl. 16.00.  Tre timer på ei gammel, men ok ferje.  Deretter en times kjøring til Buenavista der Misjonsalliansen har kontor og overnattingssted.  Laaang reise!
Malene og Hilde på ferja
 
 


Onsdag var vi på Yook barneskole der Misjonsalliansen har mange fadderbarn.  Hensikten med besøket var oppfølging av barna.  Det innebærer nye bilder av hver enkelt og samtaler/intervju slik at faddere i Norge får oppdatert informasjon.  Frivillige foreldre stiller opp både som fotografer og praktisk tilretteleggere sammen lærerne ved skolen og ansatte i Misjonsalliansen.  Jeg blir stadig imponert over alle de frivillige (både ungdommer og voksne) som bruker timer og dager på å jobbe gratis for at samfunnet skal bli bedre!

Fra kantina på skolen




Sykepleierstudentene Hilde og Malene sammen voluntør Siri fotograferte og registrerte hele dagen.  Ungene syntes det var spennende med nordmenn på besøk og smilte masse (men helst ikke da de ble fotografert).


Når det gjelder helsevesenet på Marinduque så er det lite å skryte av.  Det er kun et lite sykehus, som på folkemunne kalles "slakteriet".  Man advares mot å bruke det ("da kommer du helst ut i kiste..") Ifølge en del vi snakket med var det dårlig med både utstyr, hygiene og kvalifisert personell der.  De som har råd drar heller til Manila eller Luzena ved behov for helsehjelp.  Helsepersonell er det lite av på øya, og når Misjonsalliansen  har de årlige helsesjekkene av barn er det leger og tannleger fra Manila som frivillig reiser ned til Marinduque og foretar kontrollen.  Ut fra det lille jeg har sett og hørt hittil er behovene mange,- opplæring/utdanning av lokale hjelpere, helseopplysning (tannhelse, hygiene, ernæring, førstehjelp mm), utstyr, latriner, vann osv osv.  Det å være i praksis som sykepleierstudent her vil garantert gi en annerledes erfaring enn det å være student i Norge!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar