Søk i denne bloggen

tirsdag 7. februar 2012

Kambodsja

Vi har nettopp kommet hjem etter ei fantastisk uke i Kambodsja hvor Misjonsalliansen hadde sin årlige konferanse for utsendinger i Asia.
Sammenliknet med mange storbyer i Asia er Phnom Penh nesten som en landsby – få høyhus, rolig trafikk, ikke veldig mye folk og mangle innslag av "enkle" transportmidler. 
Mye av person- og varetransporten er på sykkel og moped, gjerne kraftig overlesset.



Første kvelden var vi på "cruise" på Mekong-elva.  Her er en del av gjengen på dekk.  Styreleder i Misjonsalliansen, Paul Erik Wirgenes til venstre, hadde tatt turen fra Norge


Torturapparat og illustrasjon fra folkemordmuseet i Phnom Penh.  Under Røde Khmer  fra 1975-79 ble i underkant av 2 millioner mennesker drept.  Det kan virke som om utviklingen i Kambodsja ligger etter flere sammenlignbare land.  Kanskje det skyldes at det ikke er tatt et skikkelig rettslig oppgjør med Røde Khmer.  "Alle" familier har noen som forsvant i perioden, og mange av overgriperne lever og er fortsatt i maktposisjoner.


Misjonsalliansen jobber gjennom en partner med landsbygdutvikling.  De fleste husene på landsbygda, der risdyrkning er hovednæringsvei, er bygd på påler pga. årlig flom.

Ristørking

Vi fikk være med og hilse på samarbeidpartnere og se på prosjekter.  Her fra et møte med med den lokale organisasjonen som orienterte om situasjonen i sin landsby.  De fortalte mye om egen "bank", en spare- og låneordning startet, eid og drevet av de selv.  Alle medlemmer sparer månedlig og kapitalen brukes til lån til de samme medlemmene. Selveid, null gebyr, ingen administrasjonskostnad og 100% demokratisk.

Etterpå var det lunsj.  God, hjemmelaget mat med fisk, ris, kjøttsuppe og ulike salater.  (En utfordring med god bordskikk for en trønder med stive bein). 
En fiskedam med 500 fisk og den stolte eieren.  Resultatet av et prosjekt for alternativ inntekt gir denne familien mye fisk, i tillegg til at salg finansierer ny settefisk og fôr.

De siste dagene var vi samlet til faglige og oppbyggelige samlinger på et feriested ved kysten sør i Kambodsja.  Vi bodde på en "green resort" - i bambushytter med veldig enkel standard, solcelleenergi og økologisk mat.  Over er utsikten fra hytta vår.

Bambushytter er mer åpne enn telt og dyrelydene om natta er eksotiske.  Enda mer spennende når vi fikk besøk inne.  Her en levende frosk som har tatt ansvar for en dorull på badet!

Solnedgang over Kep, Kambodsja.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar