Søk i denne bloggen

fredag 27. januar 2012

Der det er hjerterom er det husrom

Metro Manila med sine 18 millioner innbyggere og tett trafikk er en utfordring for ei som trives med frisk luft, turmuligheter og natur. På grønne Marinduque med kokospalmer, sjø, frisk luft, rolig tempo og dårlig internettforbindelse kan jeg (Hilde) ikke gjøre annet enn å trives. Utfordringene er mange for innbyggerne her. Manglende inntekt, lite mat, dårlig helsetilbud, manglende infrastruktur, store familier, tuberkulose, diare, barn som ikke går på skolen osv osv osv.

Talawan er en av barangayene (småkommunene) der Misjonsalliansen jobber. Stedet har litt over 500 innbyggere. En tur inn dit ga mersmak. Jeg ble fortalt at det ville ta rundt tre timer å gå fra stedet der bilen måtte gi opp. Rooolig gange, mange stopp og ja ... turen tok cirka tre timer. Kanskje greit å legge til at temperaturen var rundt 30 grader og at luftfuktigheten var høy. Svetter gjør man om man bare tenker på å bevege seg.

Rakel er ansatt i Misjonsalliansen og har litt av en arbeidsveg når hun skal til Talawan.
Aldrin jobber i Misjonsalliansen. Iren er volontør fra Norge og skal være her i tre måneder.
Innbyggerne i Talawan har dannet en egen organisasjon som samarbeider med Misjonsalliansen for å utvikle samfunnet. På programmet vårt var et møte med dem i tillegg til besøk på skolen, registrering av fadderbarn og tur til vannkilden som snart vil gi vann til barangayens innbyggere. De har planlagt et vanningssystem som bygges med støtte fra Misjonsalliansen og myndighetene. I tillegg fikk vi snakke med Barangay Captain (leder i kommunen) og kona hans. De åpnet hjemmet sitt, flyttet ut av soveplassene sine og serverte mat.
Kokeplassen

Vi møtte vennlighet og gjestfrihet hos lederen i lokalsamfunnet og kona hans.
Noen få bilder greier ikke å beskrive stedet og atmosfæren. Her fins det ikke helsesenter eller helsepersonell, innlagt vann eller kloakksystem/latriner. De færreste har elektrisitet, familiene består gjerne av mer enn seks barn og fødende går til nærmeste helsesenter tre timer unna (hvis da da ikke føder hjemme i hytta).

Vann må hentes fra et oppkomme et stykke unna ...
... og alle hjelper til ...

... selv om armene er små, det er tungt, bratt og gjørmete.

Avkjøling


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar