Søk i denne bloggen

mandag 5. august 2013

HIV/Aids



Vi var en snartur i Manila sist helg og gikk bl.a. på gudstjeneste i kirka ”vår”.  Temaet var HIV/Aids.  De fleste land i verden opplever en stagnasjon eller reduksjon i antall nye tilfeller, mens på Filippinene er situasjonen den motsatte.  I år 2000 ble det registrert ett nytt tilfelle hver tredje dag.  I fjor var tallet 9 pr. dag og i mai i år ble det registrert 14 nye tilfeller av HIV/aids hver dag (og mange registreres ikke).  Utviklingen karakteriseres som eksplosiv.  På grunn av lave tall tidligere har myndighetene og befolkningen opptrådt avventende eller passivt.  Nå haster det.  Filippinere reiser mye, prostitusjon er utbredt, 45 % av befolkningen er svært fattige og helsetilbudet er mangelfullt og i praksis ikke gratis.

I kirka ble det gitt god informasjon om hva sykdommen er og ikke er for å motarbeide stigma.  I tillegg ble vi som menighet og som del av den globale kirka oppfordret til å ta ansvar.  HIV/Aids kan ikke kureres, men den kan behandles og spredning kan motarbeides.  På tide at vi som kirke tar ansvar for å inkludere, elske, informere og bidra til et verdig liv for de som er rammet og en begrensning av videre spredning.

HIV/Aids har vært langt fremme i bevisstheten hos de fleste i Norge i mange år allerede.  Nå står kampen mot spredning og stigma på Filippinene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar