Søk i denne bloggen

fredag 19. oktober 2012

Farlig arbeid i stedet for lek og moro


Hver eneste dag møter vi, ser og kjører forbi noen av dem. Barn som jobber. Noen selger ett eller annet eller tigger på gata i Manila.  Noen jobber som hushjelper eller i fabrikker mens andre sorterer søppel. På Marinduque er mange barn nødt til å hjelpe familien i stedet for å gå på skolen. De passer dyr og søsken, jobber på markene eller med ulovlig og farlig fiske.

Filippinene er et land med mange barn, omtrent 35 millioner barn under 14 år. Kun 65 prosent av dem fullfører barneskolen, og mange begynner aldri på skolen. Barnearbeid er blitt et alvorlig  problem som har økt med tretti prosent de siste ti årene. I 2011 fantes 5,5 millioner barnearbeidere her.

Statistikk viser at et av fem barn i landet arbeider i farlige jobber, men det fins antagelig høye mørketall. Farlig barnearbeid er definert som arbeid som kan skade barns helse, sikkerhet eller moral. Barn utsettes direkte for farer som skarpe verktøy eller giftige kjemikalier. Andre farer kan være mindre tydelige, for eksempel risikoen for misbruk eller problemer som følge av lange arbeidsdager.

Det er heldigvis mange som jobber for å bedre situasjonen, men problemet er sammensatt. Rundt 26 millioner lever under fattigdomsgrensen. Foreldre mangler inntekt og det sosiale systemet tar ikke godt nok vare på barna. Barn slutter på skolen og får ikke utdanning som kunne endret situasjonen. Både Misjonsalliansen og våre mange partnere jobber for å bedre situasjonen, og vi greier å påvirke forholdene for noen. Men det er et enormt problem, og barna fins overalt. Millioner av barn som ikke får lekt og som alt for fort må ta de voksnes ansvar.




 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar