Søk i denne bloggen

mandag 4. juni 2012

Tar ansvar

Et vanlig syn i gatene i Manila: FLOM.  Bildet er tatt utenfor kontoret vårt.

Sist uke ble det arrangert seminar i kriseberdskap på Misjonsalliansens kontor i Manila. Deltagerne kom fra samarbeidskirker og interesseorganisasjoner fra våre arbeidsområder. Tre dager med undervisning, gruppearbeid og diskusjoner. Hvordan kan man forberede seg før en katastrofe rammer? Kan man minske omfanget? Er det ikke myndighetenes ansvar? Hva kan jeg som innbygger gjøre? Hva kan kirka bidra med? Spørsmålene og dikusjonene var mange.

Foreleserne var et team fra myndighetene som jobber med kriseberedskap. De fortalte at Filippinene er det landet i verden som er mest utsatt for naturkatastrofer. Landet er jordskjelvområde og utsatt for tsunamier. Det har 300 vulkaner hvorav 22 er aktive. Rundt 20 tyfoner rammer landet årlig. Flom og jordskred er vanlig. I tillegg kommer væpnede konflikter, branner, enorm forurensning og utslipp. Når rundt 30 millioner av befolkningen lever i ekstrem fattigdom og lokalsamfunn ikke har god nok beredskap blir omfanget stort når katastrofen rammer.  Den enkelte innbygger kan derfor bidra mye ved å blant annet organisere folk og kirker, foreta kartlegging av risiko i eget nabolag, gjennomføre øvelser, informere, planlegge evakuering og varslingssystem, og ikke minst ta ansvar.

En av oppgavene var å kartlegge risiko i eget område

Misjonsalliansen arrangerer lignende seminar i nesten alle områdene der vi jobber. Som en del av lokalsamfunnsutvikling er kriseberedskap en viktig faktor i et land som stadig utsettes for katastrofer. Med klimaendringene ser det ut til at det vil bli enda viktigere å være forberedt.

Etter brann i Manila der 1300 familier ble rammet

Fornøyde deltagere fikk ny kunnskap og kursbevis

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar