Søk i denne bloggen

torsdag 29. mars 2012

Langt fram

I mange av slumområdene i Metro Manila og i bygdene på Marinduque føder kvinnene hjemme. De fleste føder uten hjelp av fagpersonell. Kanskje har de en"hilot" (tradisjonell fødselshjelper) tilstede. Det fins små klinikker, helsesentre og sykehus som er gratis i Manila, men utstyr og medisiner koster penger. Mange har ikke en gang råd til å betale for transporten med tri-cykle (moped med sidevogn, vanlig som taxi på Filippinene) for å komme dit. Eksempler:
  • I et lite slumområde i Manila med noen hundre innbyggere føder kvinnene med hjelp av den lokale hilot'en. Det fins helsesenter og sykehus noen km unna, men det blir for kostbart å reise dit. Området er forurenset og mangler vann. Flere familier bor sammen i hvert av skurene. Nesten hver gang jeg er her møter jeg noen som er syke og barn som er underernærte. I fjor ble jeg ved tre besøk i løpet av få måneder fortalt at et barn var død. En baby døde av blodforgiftning to-tre uker etter fødselen.













  • På landsbygda kan helsesenter og helsepersonell være mangelvare. I Talawan på Marinduque må kvinnene gå i tre timer for å komme til nærmeste helsesenter. Tenk deg tredve varmegrader, luftfuktighet rundt 80, høygravid og med rier.... I denne bygda med rundt 500 innbyggere har to kvinner dødd i forbindelse med fødsel de siste årene (utsagn fra ordføreren).

Jeg er glad for at Misjonsalliansen på Filippinene har bestemt at mødrehelse skal være et av satsningspunktene i årene fremover. Utfordringene er enorme. Myndighetene ser at Filippinene vil ha problem med å nå tusenårsmål 5* som gjelder mødrehelse og har iverksatt diverse tiltak. På Marinduque samarbeider Misjonsalliansen med de lokale myndighetene for å forbedre både kvaliteten og tilgang på helsestjenester.

Noen tall som illustrerer utfordringene:
  • Filippinene er nummer 12 i verden når det gjelder innbyggertall
  • 54 prosent av befolkningen er under 25 år
  • 10 prosent av filippinske jenter blir mødre når de er mellom 15 og 19 år
  • De fattigste kvinnene får gjennomsnittlig seks barn
  • Under halvparten av fødslene (44%) skjer i helseinstitusjon. 56 % er hjemmefødsler. Hjemmefødsler er mye mer vanlig på landsbygda der rundt 70 % føder hjemme
  • Kun 62 % av fødslene er assistert av helsepersonell (jordmor, lege, sykepleier). Rundt en tredjedel av de som føder har hjelp av en ufaglært, tradisjonell fødselshjelper (hilot)
  • 10-11 kvinner dør daglig i forbindelse med svangerskap og fødsel (og mange flere barn). 15 av 1000 levende fødte barn dør i løpet av de første 28 dagene.
  • Halvparten av barna som dør den første måneden dør i løpet av de to første dagene etter fødselen
Kilde: Health Beat, The Official Publication of the DEPARTMENT OF HEALTH, issue No 67, 2011

* Millenium Development Goal 5:
http://www.who.int/topics/millennium_development_goals/maternal_health/en/index.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar