Søk i denne bloggen

mandag 7. februar 2011

Catanduanes here we come - maybe

Ole Martin har vært på tur til Catanduanes sammen to til fra ”New Project Committee”. Komiteen er ansvarlig for å utrede nye mulige arbeidsområder for Misjonsalliansen, både type arbeid og arbeidssted.


Catanduanes er ei øy langt øst på Filippinene med Stillehavet rett ut. Ca. 250.000 bor der. Tropisk klima til tross, det regner litt hver dag, så naturen er frisk, grønn og frodig. Stadig vind fra havet og flotte strender langs hele øya gjør den til et ettertraktet mål for surfere. Det negative ved beliggenheten er at øya også besøkes av mange tyfoner årlig. Ekstrem vind og nedbør gjør mye skade og medfører stadige evakuering av folk.

Stillehavet rett ut!

Hovednæringsveier er fiske i tillegg til produksjon av abacka og copra. Abacka (eller Manila hemp) lages av ”tiger grass” og blir til naturlig bust i koster. Copra er tørket og røkt kokosnøttskall til produksjon av olje og såpe. Begge produktene gir lavt utbytte for produsentene.

Abaca

I løpet av to dager på øya ble vi svært godt mottatt. Vi møtte viseguvernøren for øya og ordførerne i de to kommunene vi besøkte. Turen var tilrettelagt for oss av Handicap International, selv om vårt hovedfokus var ”community development”, arbeid tilsvarende det Misjonsalliansen deltar i på Marinduque.

Copra

Spesielt sønnen til en av ordførerne tok oppgaven som vert alvorlig. Miss J, som han kalles, er en såkalt ”lady-boy”, dvs. en mann som kler seg og opptrer som en kvinne. Fenomenet er vanlig her og akseptert. De betraktes som et eget gender, verken mannlig eller kvinnelig, men nøytralt. En stakkars nordmann kan i starten bli litt forvirret, men samtidig er det fasinerende.

Det er positivt å komme i godt inngrep med lokale myndigheter, men det kan samtidig være en utfordring. På Catanduanes, som mange andre steder på Filippinene, holdes gjerne offentlige toppverv innen rike og mektige familier. Når en ordfører ikke kan gjenvelges på grunn av å ha sittet maksimalt antall perioder, velges gjerne ektefellen eller sønn eller datter, ofte ved hjelp av stemmekjøp. Videre er politikerne tungt involvert i lokalt næringsliv. På Catanduanes kontrollerte de all skipsfart (kjekt på ei øy) og hadde monopol på oppkjøp av abaca. Det er lett å få inntrykk av at de er interessert i kontrollere en organisasjon som Misjonsalliansen som blant annet jobber med lokaldemokrati og bevisstgjøring av folk flest.

Daglig regn og lave veibudsjett

Om resultatet av besøket? Komiteen besøker flere steder og ulike typer arbeid i løpet av januar og februar. Styret vil senere behandle komiteens innstilling og ta en avgjørelse i samarbeid med ledelsen i Norge om fremtidig satsing for Misjonsalliansen på Filippinene. Nytt arbeid kommer delvis i tillegg til og som en erstartning for annet arbeid som avsluttes. Uansett er det spennende arbeid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar