Søk i denne bloggen

onsdag 23. november 2011

Maguindanao massakren

I dag (23. november) er det to år siden den verste enkeltstående politisk motiverte forbrytelsen i nyere filippinsk historie, kjent som Maguindanao massakren. 23. november 2009 ble 58 mennesker drept. Drapene var trolig politisk motivert. Ofrene var på vei for å registrere Esmael Mangudadatu som kandidat til guvernørvalg. Det mistenkes at en konkurrerende kandidat og hans familie sto bak massakren. Familiemedlemmer og støttespillere av Mangudadatu ble drept. Blant de drepte var hans kone, en gravid søster og ei tante. I tillegg ble tilfeldig forbipasserende og 32 journalister drept. Noen av ofrene ble senere funnet i en massegrav. Rettsaken mot de ca 200 mistenkte startet tidligere i år, men er forventet å ta lang tid. Årsaken er blant annet at saken har knytninger til Filippinenes tidligere president, Gloria Macapagal-Arroyo. Ved presidentvalget i 2004, mens den mistenkte familien Ampatuan satt ved makten i Maguindanao, fikk hun samtlige stemmer i provinsen! 

På Filippinene er mange provinser styrt av familieklaner som innehar de fleste politiske verv og beholder makten gjennom stemmejuks og vold. I tillegg er det sammenfall mellom økonomisk og politisk maktelite, så politiske verv har stor økonomisk betydning. Noen klaner har private hærer med leiesoldater for å beskytte sin posisjon. Stemmekjøp, politiske verv som går i arv, vold som del av den politiske kampen og et korrupt statsapparat er med på å opprettholde klasseskiller. En kan få inntrykk av at makteliten ser seg tjent med å holde ”massene” i fattigdom for at de ikke skal bli en politisk trussel.

fredag 11. november 2011

Mount Kinabalu

Vi dro til Malaysia for å bestige Mount Kinabalu, 4095,2 moh. Tross dårlig værmelding kom vi til topps uten å bli våte. Det regnet før vi startet, det regnet mens vi hvilte på Laban Rata og det høljet ned fem minutter etter at vi avsluttet turen.

Dagen før turen starter. Fjellet ruver og frister. Vi er litt spente på om knær og kropp vil holde.
Vi startet på 1800 moh og gikk 6 km opp til Laban Rata 3272 moh...ja det var BRATT og mange trappetrinn

Alt av mat og utstyr til overnattingsstedet blir bært opp daglig. Her tre kvinnelige muslimske bærere.

Begynner å merke høyden...vi har gått 5 km og steget 1135 m. Bare 1 km igjen til Laban Rata der vi skal spise og sove noen timer

Kl. 02.45 starter vi med hodelykt og hodepine, 3272 moh . 2 km senere når vi 3929 m...500 meter igjen til toppen og det er fortsatt mørkt

Smilet sier alt...nå er det bare å vente til sola står opp

Toppen så vi ordentlig først på veg ned igjen





Laban Rata, overnattingsstedet 3272 moh
To par slitne føtter slapper av etter turen. Fjellet skimtes i bakgrunnen. 8 1/2 km opp med en stigning på 2229 m, samme lengde og høydeforskjell ned igjen i løpet av 1 1/2 døgn ... jo det kjentes i bena.