Søk i denne bloggen

mandag 22. november 2010

Glimt fra Marinduque


Den siste uka har jeg møtt mange mennesker som har en hverdag totalt ulik min egen. På øya Marinduque jobber Misjonsalliansen i kommunene Torrijos og Buenavista. I mange landsbyer og småkommuner jobber vi sammen med befolkningen med landsbyutvikling. Infrastruktur, helse, utdanning og inntektsskapende arbeid (livelihood) er noen av komponentene i arbeidet.

Folk på Marinduque er fattige og  mange lever for under 6 kroner dagen. Helsetilbudet er dårlig (omtrent fraværende i mange landsbyer). De fleste bor i enkle hytter av bambus uten vann og kloakk og mange uten strøm. I samarbeid med de lokale myndighetene, frivillige leger, tannleger, sykepleiere og innbyggere ble det sist uke tilbudt helsesjekk i to av landsbyene. Flere hundre fikk kontroll og behandling hos lege eller de fikk trukket råtne tenner hos tannlege. Noen gikk hjem med nye briller, andre med medisiner eller vitaminer.








Det skjer mye positivt gjennom Misjonsalliansens arbeid på Marinduque. Barn og ungdom følges opp i forhold til skolegang og helse. Mange mennesker (både voksne og barn) deltar i frivillig arbeid. De blir engasjert i utviklingen av lokalsamfunnet og deltar på kurs og seminar. Sist tirsdag var det kurs for de som jobber med ernæringsprogram i landsbyene. Mange undervektige barn får mat og oppfølging gjennom programmet, og de som leder arbeidet får opplæring.


Har du lyst til å støtte arbeidet på Marinduque? Du kan bli fadder for et barn ved å registrere deg her:
Vil du heller bli fastgiver, klikk her:

fredag 19. november 2010

Ny leder ansatt


Endelig, da er det offisielt.  Misjonsalliansen på Filippinene har ansatt en filippinsk daglig leder.  Hun heter Roslynn Reyes og starter 1. januar.  Etter snart 35 års drift med kun norske mannlige ledere var det på tide, men det blir spennende og utfordrende.  Vi tror det blir positivt med en leder som kjenner lokal kultur og "koder", som snakker tagalog, som har et nettverk i Manila og som kan stå i stillingen i en lengre periode.  Som ved alle lederskifter, beror utfallet selvfølgelig på personen som er valgt.

For oss nordmenn blir det trolig en ny hverdag.  I starten blir det sannsynligvis mindre uformell kontakt med lederen og en filippiner vil nok sette sitt preg på organisasjonen på en måte som kan bli en utfordring for en nordmann.  Samtidig blir det spennende å se hvordan hun takler å ha flere utenlandske konsulenter i organisasjonen, ansatt i NMA Norge og med helt andre betingelser enn nasjonalt ansatte.

Uansett, vi gratulerer ny leder og alle ansatte og gleder oss!

fredag 12. november 2010

KJØR!

Vi har skrevet om trafikken i Manila tidligere, men endelig har vi begynt å forstå reglene:
  • Det fins ingen regler, uten den naturlige: Størrelsen bestemmer prioritet (med buss kjører du så fort du kan, later som du kjører racerbil, tuter og gir blaffen).
  • All trafikk kjører primært i venstre felt, unntatt trafikken som kjører midt mellom felt.  Er alle felt opptatt, velg felt i motsatt kjøreretning eller kjør utenfor veien.
  • Alle sjåfører plikter å hjelpe til med å slå rekorden for hvor mange kjøretøy som kan få plass i bredden på en tofelts veg.
  • Å gi signal før du svinger er sett på som en dårlig vane. Overraskelser er morsommere.
  • Når du kjører om natta, bruk helst fjernlys for maksimal blending. Alternativt kan du kjøre uten lys (se punktet om overraskelser).
  • Tut og KJØR!
  • Den som først blinker med frontlysene har forkjørsrett.
  • Motorsykler bør kjøre forbi på innsiden og sikksakk mellom busser, jeepney'er og biler. For å gjøre spenningen størst mulig bør de absolutt ikke bruke refleks eller lys. 
  • ALLE må bruke nødblink når det regner. Da blir kaoset fullkomment.
  • Fotgjengere er minst og plikter å flytte seg i tide.
  • Er du taxisjåfør, hjelper det med rus for å holde deg våken de 24 timene skiftet varer.
  • Unntaket som bekrefter regelen om ingen forbud (fra en av gatene vi kjører daglig):